Taxeren van voertuigen

De getaxeerde waarde dient als vaste waarde bij uitkering bij diefstal of schade en is de basis voor de bepaling van de premie. Het rapport bevat een omschrijving van het voertuig en geeft een oordeel over de kwaliteit en conditie van het voertuig. Ook bij alleen een WA verzekering is een taxatierapport zinvol omdat de verzekeraar van de tegenpartij zijn uitkering zal baseren op het taxatierapport.

Een taxatie is geen technische keuring maar puur bedoeld om de waarde aan te geven.

Bij de meeste verzekeraars is de geldigheid van een taxatierapport 36 maanden. Informeer bij uw verzekeringsmaatschappij of dat daar ook zo is.

Taxeren kan op ons adres in Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen) of op locatie van het voertuig. Het werkgebied is voornamelijk binnen Het Groene Hart (de cirkel Gouda, Woerden, Utrecht, Hilversum, Uithoorn, Aalsmeer, Hoofddorp en Alphen a/d Rijn). Ook andere bestemmingen zijn zeker mogelijk.


Klassiekers en bijzondere voertuigen

Bij jonge voertuigen wordt vaak de dagwaarde uitgekeerd. Dat is de nieuwwaarde onder aftrek van een bedrag voor waardevermindering door veroudering, schade of slijtage.

In het geval van klassiekers en bijzondere voertuigen is dat vaak niet gewenst en gaat het om de vervangingswaarde. De conditie van de auto speelt hierbij een een belangrijke rol.

Voor klassiekers wordt een vervangingswaarde volgens Artikel 7:960 Burgerlijk Wetboek bedoeld.
Dit is het bedrag dat nodig is voor het verkrijgen van een naar soort, kwaliteit, staat en ouderdom gelijkwaardig motorvoertuig. Hierbij is het uitgangspunt dat het vervangende motorvoertuig binnen een redelijke termijn van maximaal 2 maanden bij een bonafide handelaar (garagebedrijf, dealerbedrijf, merkspecialist, klassieker voertuigbedrijf, enz.) wordt aangekocht.


Youngtimers en moderne voertuigen

Bij bijzondere moderne voertuigen die niet als klassieker worden gezien, is het belangrijk om bij de verzekeringsmaatschappij te informeren of zij bij diefstal of schade uitgaan van de dagwaarde of taxatiewaarde. Denk hierbij aan youngtimers, sportwagens of speciale modellen zoals coupés en cabriolets.

Er zijn ook fiscale redenen om een auto te laten taxeren. Bij een zakelijke auto van 15 jaar of ouder betaal je bij privé gebruik geen fiscale bijtelling over de nieuwwaarde maar over de waarde in economisch verkeer (WEV). De bijtelling is dan 35% over de waarde in het economisch verkeer (WEV). Dat is in de meeste gevallen flink gunstiger dan een bijtelling over de nieuwwaarde.

Onder waarde economisch verkeer wordt het bedrag verstaan dat voor het motorvoertuig bij aanbieding ter verkoop, op de voor de zaak meest geschikte wijze en na de beste voorbereiding, door de meest biedende gegadigde, zou zijn besteed.

Deze waarde wordt vaak gebruikt bij:

  • vaststelling waarde voor fiscale bijtelling voor youngtimers ouder dan 15 jaar
  • vaststelling waarde voor successierechten
  • overdracht van een motorvoertuig vanuit bedrijfsactiva naar privé